Články a tipy

Svět bylinek skýtá spoustu zajímavostí. Rádi bychom je postupně přibližovali formou krátkých článků, které budeme připravovat. Můžete se tak dozvědět více informací o naší firmě, plánech a přístupech, o tom jaké suroviny používáme nebo různé zajímavosti ze světa čajů. Najdete zde i pár receptů, jak si našich produktů užít. Přejeme příjemné čtení :)

 

Jaké bylinky najdete v čajích z řady Bylinkárna? #1

KOKOŠKA PASTUŠÍ TOBOLKA (Capsella bursa-pastoris) Určitě znáte tuto nenápadnou rostlinu, jejíž lístky připomínají maličké srdíčka. Obecně je považována za obtížný plevel, proto se s ní můžete setkat téměř všude – v nížinách i horských oblastech, na zahradách, polích nebo okrajích cest. Jedná se o léčivku. U nás ji najdete v čaji Pro ženy a také v Brusinkovém, protože pozitivně působí na menstruační komfort a užívá se i v urologii. Zkuste přidat lístky kokošky do salátu z jarních bylin, ihned ucítíte jejich palčivou chuť a tím vdechnete jídlu novou podobu. Semena z této byliny lze použít místo tymiánu nebo hořčice. FENYKL PLOD (Foeniculum vulgare) Tento chuťově výrazný zázrak se hodí nejen do kuchyně. Najdete ho ve směsích Dobře po jídle a Pro ženy, kde má příznivý vliv pro Váš organismus. Je velmi podobný kopru, ale pouze vzhledem. Plody fenyklu mají cha...

Král Assam

Přesný název, pod kterým u nás tento královský čaj najdete je Assam Gfbop Hathikuli. Taky Vás zajímá, co vyjadřuje ta zvláštní zkratka? GFBOP (Golden Flowery Broken Orange Pekoe) označuje čaj vyšší kvality, výborné vůně a chutě, který obsahuje hodně mladých a dobře svinutých lístků. Pravý indický čaj vzniká v údolí řeky Brahmaputry, na čajovnících specifického druhu Assamica. Možná Vás překvapí, jak je silný a harmonický, velmi aromatický. Výborně chutná i s mlékem. Jednoduše je to černý čaj jak se patří – to platí i pro obsah teinu, na který je opravdu bohatý. Slovo Hathikuli je odvozeno od asamských slov „Hathi“ (slon) a „Kuli“ (častý), což si můžeme spojit dohromady jako místo, které často navštěvují sloni. Jelikož je zde velké množství srážek a vysoká vlhkost, čaje pěstované v této oblasti dosahují širokého spektra chutí a jemných podtónů. Největší sklizně probíhají v...

Proč pít zelený čaj China Sencha

Tento zelený čaj s intenzivní a výraznou chutí Vás jistě okouzlí stejně jako nás. Ještě než si ho ale vychutnáte, můžete si o něm přečíst pár zajímavých řádků. China Sencha se sklízí z čajovníků čínských (Camellia sinensis), ale je upravována podle japonské receptury. Sklizeň provádějí většinou ženy, které nechají čajové lístky zvadnout. Poté se opakovaně napařují, aby došlo k zastavení oxidace, což je pro čínský zelený čaj trochu netypické. V Číně se totiž používá častěji pražení na pánvi. Díky tomu má pak čaj lehké kouřové aroma, to ale právě u Senchi nenajdete. Po napaření jsou lístečky překládány, sušeny a tříděny. Obsahuje poměrně vysoký obsah teinu (kofeinu), proto se výborně uplatní jako povzbuzovač, třeba když se ráno nemůžete pořádně probudit. Takový ranní šálek China Sencha Vám dokáže nastartovat duševní i fyzickou aktivitu a navodit příjemnou náladu. Urč...

Legendární Earl Grey

O původu čaje Earl Grey se vykládají mnohé legendy. Ve všech ale najdeme jedno jméno, a to lord Charles Grey, britský premiér z počátku 30. let minulého století. Název bychom mohli přeložit také jako „hrabě Šedý“. Earl totiž znamená hrabě a grey šedý. To by znělo ale poněkud zvláštně jako název čaje, a tak se u nás ponechal původní Earl Grey. Jak se do něho vlastně dostalo bergamotové aroma? Jedna z legend například vypráví, že při převozu na lodi byly bedny s čajem v podpalubí poskládány vedle nádob s bergamotovým olejem. Jak to na moři bývá, přišla bouře a bedny s čajem a sudy s bergamotem se smíchaly, což při ochutnání překvapilo všechny obchodníky, a tak vznikl dnes nejznámější černý aromatizovaný čaj. V domovské Anglii se pije od poloviny 19. století. Bergamot je citrusový plod, velikostí podobný pomeranči se žlutozelenou barvou. Této zajíma...

Čínský střelný prach. Zvláštní název pro čaj, nemyslíte?

China Gunpowder, jak se jmenuje jeden klasický zelený čaj, totiž v doslovném překladu znamená čínský střelný prach. Kde vznikl a proč nese takový název? Jak už jeho jméno napovídá, patří k typickým čínským zeleným čajům. Pochází z proslulé provincie Zhejiang, která leží na východě Číny. O čajové zahrady v této oblasti se starají většinou malé rodinné farmy. Tajemství pěstování, sběru i zpracování si předávají z generace na generaci, proto tyto tradiční postupy při výrobě zeleného čaje patří k národnímu bohatství Číny. Čajovníky sklízejí hlavně ženy, většinou i s dětmi a lístky ukládají do bambusových košů, které nosí na zádech. Poté se lístečky rozprostřou na slunci, nechají se zvadnout a praží se. Tím se zastaví fermentace, svinou se do malých kuliček a suší. Opravdu každá část probíhá ručně, každé kuličce Gunpowderu je věnována náležitá péče. Proč t...

Znáte Rooibos?

Mnoho z vás nejspíš už slyšelo o čaji Rooibos. Čím je ale opravdu výjimečný a co si pod tímto názvem můžeme představit, to už málokdo ví. V následujících pár řádcích vám ho alespoň trošku představíme. Rooibos neboli „čaj, nečaj“ nebo také červený čaj. Určitě znáte tento druh čaje, kterému se právě výstižně říká nečaj, protože nepochází z čajovníku, ale díky způsobu, jakým se zpracovává a používá, je čaji podobný. Rooibos je keř, který se pěstuje výhradně na plantážích Jižní Afriky v pohoří Cederberg. Tento keř běžně dorůstá výšky až 15 metrů. Na plantážích se však udržuje pouze do jednoho metru, aby byla sklizeň čajových lístků pohodlnější. Čajovník se na jednom místě pěstuje 40 až 100 let a první lístky se mohou trhat až 5 let po vysazení. Domorodé národy sbíraly lístky keře, aby je fermentovaly. I přes modernizaci procesu fermentace se příliš nezměnil, a proto je to nár...

Nejčastější chyby při přípravě čaje

Zdá se vám, že při vaření čaje se toho nedá moc pokazit? To je velký omyl. I malé změny při přípravě čaje mohou mít velký vliv na výsledek. Jak tedy na správnou přípravu čaje? Základem je vhodné skladování. Vašemu oblíbenému čaji bude nejlépe na tmavém, suchém a chladném místě (avšak ne v lednici). Pokud se čaj neskladuje vzduchotěsně, chuť tím ztrácí na intenzitě. Zaléváte čaj vroucí vodou? Každý typ čaje potřebuje jinou teplotu, při níž se nejvíc projeví jeho charakteristické vlastnosti. Bylinné čaje zalévejte vroucí vodou. Pro kvalitní zelené čaje je ideální teplota okolo 70 stupňů. Další častou chybou je moc dlouhé nebo naopak krátké louhování čaje. Zalít čaj, někam si odskočit a pak vytáhnout lístky nebo pytlík, není nejlepší strategie. Každý čaj potřebuje pro vylouhování správné chuti jiný čas. Bylinné a ovocné čaje je možné podle druhu louhovat klidně pět až deset min...

Pět zajímavostí o čajích, které jste (možná) doposud nevěděli

1. Proč čaj zanechává tmavý hrnek Často se lidé diví, proč na okraji šálku zůstává v některých případech povlak. Jde o takzvaný „tea cream“, který nepředstavuje žádné zdravotní riziko a neovlivňuje ani chuť nápoje. Vytváří se spojením kofeinu (pouze u černých a zelených čajů) a tvrdostí vody. Čím je voda tvrdší, tím je riziko vytváření tohoto povlaku vyšší. Zabránit tomu můžeme například tak, že necháme vodu vařit o další dvě nebo tři minuty déle. 2. Čaj může chránit zuby Věděli jste, že čaj ochraňuje zubní sklovinu a zpomaluje nadbytečnou tvorbu kyselých látek v ústní dutině? Obsahuje velké množství fluoridu a také polyfenolu, který chrání před zubním plakem. S nadsázkou můžeme říct, že pokud si k nějakým sladkostem dáte čaj, nemusíte mít strach o svoje zuby.. :) 3. Kofein v čaji Bylinkové a ovocné čaje neobsahují žádný kofein. Avšak jeden šálek černého čaj...

O bylinkách #8: Máta

MÁTA (MENTHA) Máta je další z tradičních bylinek, která patří k těm neznámějším. Často je přísadou do nápojů během léta, kdy si ji snadno můžeme vypěstovat v květináči nebo na zahradě. V dnešní době existuje několik desítek druhů máty. Setkat se můžete dokonce s mátou s vůní čokolády. Máta má přes 30 účinných látek. Její chuť asi není třeba představovat, je do značné míry ovlivněna právě vysokým obsahem mentholu, který je tou nejvýraznější látkou. Menthol, jak asi tušíte, vyvolává pocit chladu a znecitlivuje, proto se máta při vnějším použití osvědčuje k výplachům a kloktání při bolestech zubů a dásní - zároveň zpříjemňuje a čistí dech. Velmi dobře se uplatňuje taky jako přísada do bylinných koupelí a k inhalacím.  V kuchyni se používá k pečenému a grilovanému masu, do omáček, marinád, sladkých pokrmů a salátových zálivek.   ...

O bylinkách #7: Maliník

MALINÍK (RUBUS IDAEUS LINNÉ) Každý z nás si asi na první dobrou vybaví krásně červené plody maliníku - maliny. Často jsme je jedli jako malí, na prázdninách u babiček na vesnici. No řekněte, kdo by je neměl rád! Tyto zářivě červené plody jsou plné vitamínů. Maliník nám však neposkytuje jen plody. Jeho listy jsou významnou složkou v bylinkových čajích. Jejich chuť je opravdu specifická - plná, ovocně svěží a jemně kyselá. Hodí se proto skvěle i na léto pro přípravu ledových čajů.  Sušené listy maliníku mají velmi neobvyklou konzistenci. Mají tendenci tvořit "hrudky", které mají až rosolovitý charakter. Pokud se s tím setkáte v našich nebo jakýchkoliv jiných čajích, nebojte, není to na závadu. Tento efekt je způsoben malými chloupky na listech, díky kterým sušená surovina dobře drží pohromadě.  ...

Stránka 1 z 2 - 19 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.