ČLÁNKY A TIPY

Svět bylinek skýtá spoustu zajímavostí. Rádi bychom je postupně přibližovali formou krátkých článků, které budeme postupně připravovat. Můžete se tak dozvědět více informací o naší firmě, o našich plánech a přístupech, o tom jaké suroviny používáme a postupně budeme přidávat také různé recepty, jak si našich produktů užít.

 

Čínský střelný prach. Zvláštní název pro čaj, nemyslíte?

China Gunpowder, jak se jmenuje jeden klasický zelený čaj, totiž v doslovném překladu znamená čínský střelný prach. Kde vznikl a proč nese takový název? Jak už jeho jméno napovídá, patří k typickým čínským zeleným čajům. Pochází z proslulé provincie Zhejiang, která leží na východě Číny. O čajové zahrady v této oblasti se starají většinou malé rodinné farmy. Tajemství pěstování, sběru i zpracování si předávají z generace na generaci, proto tyto tradiční postupy při výrobě zeleného čaje patří k národnímu bohatství Číny. Čajovníky sklízejí hlavně ženy, většinou i s dětmi a lístky ukládají do bambusových košů, které nosí na zádech. Poté se lístečky rozprostřou na slunci, nechají se zvadnout a praží se. Tím se zastaví fermentace, svinou se do malých kuliček a suší. Opravdu každá část probíhá ručně, každé kuličce Gunpowderu je věnována náležitá péče. Proč t...

Znáte Rooibos?

Mnoho z vás nejspíš už slyšelo o čaji Rooibos. Čím je ale opravdu výjimečný a co si pod tímto názvem můžeme představit, to už málokdo ví. V následujících pár řádcích vám ho alespoň trošku představíme. Rooibos neboli „čaj, nečaj“ nebo také červený čaj. Určitě znáte tento druh čaje, kterému se právě výstižně říká nečaj, protože nepochází z čajovníku, ale díky způsobu, jakým se zpracovává a používá, je čaji podobný. Rooibos je keř, který se pěstuje výhradně na plantážích Jižní Afriky v pohoří Cederberg. Tento keř běžně dorůstá výšky až 15 metrů. Na plantážích se však udržuje pouze do jednoho metru, aby byla sklizeň čajových lístků pohodlnější. Čajovník se na jednom místě pěstuje 40 až 100 let a první lístky se mohou trhat až 5 let po vysazení. Domorodé národy sbíraly lístky keře, aby je fermentovaly. I přes modernizaci procesu fermentace se příliš nezměnil, a proto je to nár...

Nejčastější chyby při přípravě čaje

Zdá se vám, že při vaření čaje se toho nedá moc pokazit? To je velký omyl. I malé změny při přípravě čaje mohou mít velký vliv na výsledek. Jak tedy na správnou přípravu čaje? Základem je vhodné skladování. Vašemu oblíbenému čaji bude nejlépe na tmavém, suchém a chladném místě (avšak ne v lednici). Pokud se čaj neskladuje vzduchotěsně, chuť tím ztrácí na intenzitě. Zaléváte čaj vroucí vodou? Každý typ čaje potřebuje jinou teplotu, při níž se nejvíc projeví jeho charakteristické vlastnosti. Bylinné čaje zalévejte vroucí vodou. Pro kvalitní zelené čaje je ideální teplota okolo 70 stupňů. Další častou chybou je moc dlouhé nebo naopak krátké louhování čaje. Zalít čaj, někam si odskočit a pak vytáhnout lístky nebo pytlík, není nejlepší strategie. Každý čaj potřebuje pro vylouhování správné chuti jiný čas. Bylinné a ovocné čaje je možné podle druhu louhovat klidně pět až deset min...

Pět zajímavostí o čajích, které jste (možná) doposud nevěděli

1. Proč čaj zanechává tmavý hrnek Často se lidé diví, proč na okraji šálku zůstává v některých případech povlak. Jde o takzvaný „tea cream“, který nepředstavuje žádné zdravotní riziko a neovlivňuje ani chuť nápoje. Vytváří se spojením kofeinu (pouze u černých a zelených čajů) a tvrdostí vody. Čím je voda tvrdší, tím je riziko vytváření tohoto povlaku vyšší. Zabránit tomu můžeme například tak, že necháme vodu vařit o další dvě nebo tři minuty déle. 2. Čaj může chránit zuby Věděli jste, že čaj ochraňuje zubní sklovinu a zpomaluje nadbytečnou tvorbu kyselých látek v ústní dutině? Obsahuje velké množství fluoridu a také polyfenolu, který chrání před zubním plakem. S nadsázkou můžeme říct, že pokud si k nějakým sladkostem dáte čaj, nemusíte mít strach o svoje zuby.. :) 3. Kofein v čaji Bylinkové a ovocné čaje neobsahují žádný kofein. Avšak jeden šálek černého čaj...

O bylinkách 8#: Máta

Máta je další z tradičních bylinek. Patří k těm neznámějším. Často je přísadou do nápojů během léta, kdy si ji snadno můžeme vypěstovat v květináči nebo na zahradě. V dnešní době existuje několik desítek druhů máty. Setkat se můžete dokonce s mátou s vůní čokolády. Máta má přes 30 účinných látek. Chuť máty asi není třeba představovat, je do značené míry ovlivněna právě vysokým obsahem mentholu, který je tou neznámější látkou.  ...

O bylinkách 7#: Maliník

Každý z nás si asi na první dobrou vybaví krásně červené plody maliníku - maliny. Často jsme je jídávali jako malí, na prázdninách u babiček na vesnici. No řekněte, kdo by je neměl rád! Tyto zářivě červené plody jsou plné vitamínů. Maliník nám však neposkytuje jen plody. Jeho listy jsou významnou složkou v bylinkových čajích. Jejich chuť je opravdu specifická - plná, ovocně svěží a jemně kyselá. Hodí se proto skvěle i na léto pro přípravu ledových čajů.    Sušené listy maliníku mají velmi neobvyklou konzistenci. Mají tendenci tvořit "hrudky", které mají až rosolovitý charakter. Pokud se s tím setkáte v našich nebo jakýchkoliv jiných čajích, nebojte, není to na závadu. Tento efekt je způsoben malými chloupky na listech, díky kterým sušená surovina dobře drží pohromadě.  ...

O bylinkách 6#: Sedmikráska

Drobné kvítky sedmikrásky (Bellis) zdobí travní porosty v parcích každé jaro a sbírat se mohou až do září. Tyto bílo-žluté květy mohou mít někdy až fialový nádech a najdeme ji pouze na prosluněných místech. Sedmikráska má podobnou vlastnost jako slunečnice, otáčí se za sluncem. V čajích udělá hodně parády, ale také vytvoří nasládlou, květovou chuť.   Sedmikrásku však můžeme použít také do jarních salátů.   ...

O bylinkách 5#: Černý bez

BEZ ČERNÝ (Sabucus nigra) Bez černý je velmi rozšířený, divoce rostoucí keř. Na konci jara je možné sbírat rozvětvené žluto-bílé květy, které krásně voní. Květy mají vícero využití. My je v našich čajích používáme pro jejich skvělou nasládlou, specifickou chuť. Kromě květů nám tato rostlina dává také plody, kterými jsou tmavé, až černé bobule, které silně barví. I ty můžete najít v našich čajích. I jejich malá příměs vytvoří svoji typickou ovocnou chuť a čaj krásně obarví. Jeho květy lidé po staletí využívají také při výrobě sirupu. Jak tento sirup připravit se můžete dočíst na blogu Ing of baking: http://ingofbaking.webobrani.cz/bezinada-alias-bezovy-sirup/...

O bylinkách 4#: Růže okvětí

Růže stolistá (Rosa centifolia) Růže je symbolem lásky už od pradávna. Její krásné květy různých barev a typická opojná vůně potěší snad každou ženu. Růží existuje celá řada druhů, uvádí se až 300. U nás se můžeme setkat s více jak 10 druhy růže. Růži najdete v řadě našich čajů. Její krásné červené plátky upoutají svojí sytě rudou barvou a vůní. Čaj z okvětních lístků růže má příjemnou nasládlou chuť. Díky těmto chuťovým vlastnostem krásně zapadá do různých kombinací s dalšími bylinkami.  ...

O bylinkách 3#: Divizna velkokvětá

DIVIZNA VELKOKVĚTÁ (Verbascum densiflorum) Divizna je jednou z tradičních bylinek. Její dlouhé, štíhlé květenství dorůstá běžně do více než 2 metrů, zatímco listy sahají výrazně níže. Divizna roste na slunných místech, často na slunných pasekách, stráních a pastvinách. Zajímavostí je, že název divizna vznikl spojením slov „divy zná“, protože v rostlině obsažené ceněné látky se vzájemně doplňují. V našich čajích květy divizny používáme zejména pro jejich skvělou, nezaměnitelnou chuť a jasně žlutou barvu, která čaj krásně nazdobí. S diviznou se to však nesmí přehánět. To je také důvodem, proč ji v našich čajových směsích najdete v 5% zastoupení....

Stránka 1 z 2 - 16 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.