Nejčastější chyby při přípravě čaje

Zdá se vám, že při vaření čaje se toho nedá moc pokazit? To je velký omyl. I malé změny při přípravě čaje mohou mít velký vliv na výsledek. Jak tedy na správnou přípravu čaje?

Základem je vhodné skladování. Vašemu oblíbenému čaji bude nejlépe na tmavém, suchém a chladném místě (avšak ne v lednici). Pokud se čaj neskladuje vzduchotěsně, chuť tím ztrácí na intenzitě.

Zaléváte čaj vroucí vodou? Každý typ čaje potřebuje jinou teplotu, při níž se nejvíc projeví jeho charakteristické vlastnosti. Bylinné čaje zalévejte vroucí vodou. Pro kvalitní zelené čaje je ideální teplota okolo 70 stupňů.

Další častou chybou je moc dlouhé nebo naopak krátké louhování čaje. Zalít čaj, někam si odskočit a pak vytáhnout lístky nebo pytlík, není nejlepší strategie. Každý čaj potřebuje pro vylouhování správné chuti jiný čas. Bylinné a ovocné čaje je možné podle druhu louhovat klidně pět až deset minut. Pozor si dejte na černý čaj: pokud ho louhujete do tří minut, má povzbuzující účinky. Od čtyř až pěti minut má však naopak účinky uklidňující. Čím déle se černý čaj louhuje, tím víc hořká bude jeho chuť. Vymačkáváte na závěr tekutinu z čajového sáčku? To větší intenzitě chuti nikdy nepomůže. Právě naopak - tento nešvar čaji přidá hořkost. Dost často se stává, zejména při zacházení se sypaným čajem, že z konvičky není možné odstranit lístky, a tak se louhují po celou dobu pití. Z čaje se pak také uvolňuje nežádoucí hořkost.

V neposlední řadě jen malé upozornění, že lahodnému čaji neprospěje vaření vody v rezavé konvici nebo v nádobě zanesené odlupujícím se vodním kamenem. Jestli si dopřáváte opravdu kvalitní čaj, možná by bylo dobré popřemýšlet nad konvicí, z které čaj servírujete. Kovové konvice zachovávají dlouhou dobu vysokou teplotu, zatímco ve sklu a porcelánu voda rychleji chladne. Například bílý čaj si více libuje v porcelánové či skleněné konvici.

Co je ale největší chyba? Připravit se na milimetr přesnou přípravou čaje o požitek z jeho pití. Nebojte se experimentovat a přizpůsobujte si čaje hlavně své chuti. Teď už nezbývá nic jiného než si uvařit šálek lahodného čaje, sednout si někam do klidu s knížkou v ruce a popřát Vám dobrou chuť!

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.