O bylinkách #5: Černý bez

BEZ ČERNÝ (Sabucus nigra)

Bez černý je velmi rozšířený, divoce rostoucí keř. Na konci jara je možné sbírat rozvětvené žluto-bílé květy, které krásně voní. V přírodě roste volně na světlých i polostinných místech. Vyskytuje se také hojně na venkově na plotech a domech i v zahradách, tedy především na místech bohatých na živiny, především dusík, a vlhkých místech. Květy mají vícero využití. My je v našich čajích používáme pro jejich nasládlou, specifickou chuť. Kromě květů nám tato rostlina dává také plody, kterými jsou tmavé, až černé bobule, které silně barví. I ty můžete najít v našich čajích. Jejich malá příměs vytvoří svoji typickou ovocnou chuť a čaj krásně obarví.

V domácí kuchyni je možné květenství máčet v těstíčku a smažit podobně jako květák – pochutina se nazývá kosmatice. Z květů se dá připravit bezová šťáva nebo kvašením osvěžující limonáda. Je možné z nich vyrobit i sirup.

Jak tento sirup připravit se můžete dočíst na blogu Ing of baking: http://ingofbaking.webobrani.cz/bezinada-alias-bezovy-sirup/

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.