O bylinkách #8: Máta

MÁTA (MENTHA)

Máta je další z tradičních bylinek, která patří k těm neznámějším. Často je přísadou do nápojů během léta, kdy si ji snadno můžeme vypěstovat v květináči nebo na zahradě. V dnešní době existuje několik desítek druhů máty. Setkat se můžete dokonce s mátou s vůní čokolády.

Máta má přes 30 účinných látek. Její chuť asi není třeba představovat, je do značné míry ovlivněna právě vysokým obsahem mentholu, který je tou nejvýraznější látkou. Menthol, jak asi tušíte, vyvolává pocit chladu a znecitlivuje, proto se máta při vnějším použití osvědčuje k výplachům a kloktání při bolestech zubů a dásní - zároveň zpříjemňuje a čistí dech. Velmi dobře se uplatňuje taky jako přísada do bylinných koupelí a k inhalacím. 

V kuchyni se používá k pečenému a grilovanému masu, do omáček, marinád, sladkých pokrmů a salátových zálivek. 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.