Pět zajímavostí o čajích, které jste (možná) doposud nevěděli

1. Proč čaj zanechává tmavý hrnek

Často se lidé diví, proč na okraji šálku zůstává v některých případech povlak. Jde o takzvaný „tea cream“, který nepředstavuje žádné zdravotní riziko a neovlivňuje ani chuť nápoje. Vytváří se spojením kofeinu (pouze u černých a zelených čajů) a tvrdostí vody. Čím je voda tvrdší, tím je riziko vytváření tohoto povlaku vyšší. Zabránit tomu můžeme například tak, že necháme vodu vařit o další dvě nebo tři minuty déle.

2. Čaj může chránit zuby

Věděli jste, že čaj ochraňuje zubní sklovinu a zpomaluje nadbytečnou tvorbu kyselých látek v ústní dutině? Obsahuje velké množství fluoridu a také polyfenolu, který chrání před zubním plakem. S nadsázkou můžeme říct, že pokud si k nějakým sladkostem dáte čaj, nemusíte mít strach o svoje zuby.. :)

3. Kofein v čaji

Bylinkové a ovocné čaje neobsahují žádný kofein. Avšak jeden šálek černého čaje obsahuje v průměru 40 mg kofeinu. Na rozdíl od kávy se v čaji vyskytuje ve vázané podobě, proto má jiný účinek v lidském organismu. Zatímco kofein v kávě rychle rozbuší srdce, v čaji působí jemněji a dlouhodoběji.

4. Čistící účinky

Pravidelné pití čaje může mít příznivý vliv při celkové detoxikaci organizmu. Detoxikuje a doporučuje se při vnitřních očistách těla. Dokáže také účinně bojovat s mastnotou.

5. Ledový čaj

Vznikl vlastně náhodou až v roce 1904 (což je zajímavé, protože čaj se pije už cca 5 000 let) na světové výstavě v St. Louis. Bylo horko, a proto teplý čaj nikdo nekupoval. V zoufalství napadlo obchodníky nalít jej na kostky ledu a z nápoje se stal hit. Zkuste si tento hit připravit společně s našimi čaji Bylinca.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.