Znáte Rooibos?

Mnoho z vás nejspíš už slyšelo o čaji Rooibos. Čím je ale opravdu výjimečný a co si pod tímto názvem můžeme představit, to už málokdo ví. V následujících pár řádcích vám ho alespoň trošku představíme.

Rooibos neboli „čaj, nečaj“ nebo také červený čaj. Určitě znáte tento druh čaje, kterému se právě výstižně říká nečaj, protože nepochází z čajovníku, ale díky způsobu, jakým se zpracovává a používá, je čaji podobný. Rooibos je keř, který se pěstuje výhradně na plantážích Jižní Afriky v pohoří Cederberg. Tento keř běžně dorůstá výšky až 15 metrů. Na plantážích se však udržuje pouze do jednoho metru, aby byla sklizeň čajových lístků pohodlnější. Čajovník se na jednom místě pěstuje 40 až 100 let a první lístky se mohou trhat až 5 let po vysazení. Domorodé národy sbíraly lístky keře, aby je fermentovaly. I přes modernizaci procesu fermentace se příliš nezměnil, a proto je to národní nápoj jihoafrických států.

Rooibos je čaj bohatý na antioxidanty a neobsahuje kofein, proto je velmi oblíbený a vhodný i pro děti. A proč se mu vlastně říká červený čaj? Po sklizni se naseká na malé kousky, poté fermentuje a suší. Právě díky fermentaci získává svou typickou červenou barvu a nasládlé, mírně ořechové aroma. Existuje také zelený rooibos. Ten je zpracováván podobně, neprochází však fermentací. Toužíte-li ale ochutnat pravou chuť čaje rooibos, zvolte červenou variantu.

Někdy se tento čaj míchá s různými přísadami, aromatickými bylinami a podobě. Na rozdíl od černého čaje nehrozí, že když nápoj včas nescedíte, tak bude hořký a příliš silný. I tak si jej můžete dochutit buď citronem, anebo mlékem, tak jak to mají rádi Angličané. Pokud vám tento červený čaj nezachutná, můžete ho využít i při přípravě polévek a omáček.

Skutečně zajímavý čaj doporučujeme pro horké letní dny i chladné večery. S kostkami ledu a ovocem osvěží, naopak teplý s mlékem nebo medem příjemně zahřeje.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.