Využijte 10% slevu na vaše vánoční nákupy. ⭐ Pro platby v CZK použijte kód BYLINCA10, pro platby v EUR kód SKBYLINCA10. ⭐

Vánoční medové perníčky

Původní receptura perníku se skládala z mouky medu a pepře (dříve se nazýval peprník). Tehdy byl perník považován také za lék na žaludeční a střevní potíže. Postupně se začala přidávat koření a vznikl perník, tak jak jej známe dnes. Kvůli ceně koření byl perník velkým luxusem. Dodnes jsou tradičními místy, kde se perník vyrábí například Brémy, Mnichov, Amsterdam, Gdaňsk a u nás Pardubice.

Perníčky k Vánocům prostě patří. Připravili jsme pro Vás jednoduchý recept na medové perníčky. Není nutné je dělat dopředu, jsou totiž ihned po upečení krásné měkké. Na zdobení perníčku je třeba trocha trpělivosti a pevná ruka. Nám se líbí i nenazdobené a někdy na to prostě už nezbyde čas a jsou snědené, než se ke zdobení dostanete :)

Medové perníčky

Co budete potřebovat na přípravu těsta:

200 g hladké pšeničné mouky (lze použít i žitnou chlebovou mouku)

75 g cukru moučka

50 g másla/tuku

1 vejce

2 polévkové lžíce tekutého medu

4 g jedlé sody

1 čajová lžička perníkového koření Bylinca

Pokud máte rádi kakao, můžete přidat 1,5 lžičky kakaa

Množství je asi na 55 kusů perníčků.

Mouku, cukr, koření a jedlou sodu a případně kakao promícháme v míse. Přidáme vejce, máslo, med, zamícháme vařečkou a poté rukama nebo v robotu zpracujeme jednolité těsto.

Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechejte 2-3 dny odležet na chladném místě nebo v lednici.

Poté těsto vyválíme na 2-3 mm silný plát a vykrajujeme perníčky. Pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Před pečením mašlujeme rozkvedlaným vajíčkem. Pečeme na 170 °C 10-12 minut. Po vytažení z trouby je sundáme z horkého plechu, a ještě horké znovu potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Vajíčko vytvoří na perníčku krásný lesklý povrch.

Perníčky můžeme nechat tak jak jsou nebo nazdobit bílkovou polevou. Chce to trochu cviku, ale není to nic těžkého.

Na bílkovou polevu budete potřebovat:

1 bílek

130 g práškového cukru

pár kapek citronové šťávy

Cukr je dobré několikrát prosít, aby v něm nebyly hrudky. Začneme šlehat bílek s cukrem, který postupně přidáváme, dokud není poleva hezky pevná, tvoří špičky a neroztéká se. Šlehání je zde právě to nejdůležitější, poleva díky němu bude krásně bílá, hladká a pevná. Do vyšlehané polevy nakapeme citrón a šleháme ještě chvilku. Hotovou polevu zakryjeme, aby neosychala. Bílkovou polevu naplníme cukrářské sáčky na zdobení nebo do obyčejného celofánového sáčku, na kterém ustřihnete kousek špičky (ustřihněte opravdu jen maličký kousek a případně zvětšujte dle potřeby. Fantazii se meze nekladou, tak zdobení je na Vás. Můžete zapojit i děti, určitě je to bude bavit, a hlavně jim bude chutnat.

Jedna švédská tradice říká, že perníčky též umí plnit sny. Stačí ho položit do jedné ruky a něco si přát. Poté je nutné rozlomit perník druhou rukou, a pokud díky tomu vzniknou 3 kusy, přání se vyplní. Tak to určitě vyzkoušíme! :)

CHCI UPÉCT PERNÍČKY PRO VŠECHNY! → Směs koření: Perníkové koření BIO 40g