PRAVÉ ČAJE BIO

Nejprodávanější

9 položek celkem
Rooibos original
BIO
130 Kč

Červený čaj Rooibos neobsahuje kofein, proto je velmi oblíbený i jako nápoj pro děti. Má velmi specifickou lahodnou chuť, kterou jinde nenajdete. Díky fermentaci získává svou...

111
Earl grey leaf
BIO
125 Kč

Černý čaj Earl Grey vám přinese potěšení z bergamotového aroma a pokud toužíte po klidném odpočinku, je tou správnou volbou. Tento typicky britský čaj se často pije...

114
Nelliyampathi
BIO
125 Kč

Jemný, ale aromatický čaj v BIO kvalitě pochází ze zahrad "Seethargundu", které se nachází v přírodní rezervaci "Nelliyampathy Hills" na jihu Indie. Složení: Nelliyampathi...

117
Ruanda Op Rukeri
BIO
135 Kč

“Rukeri” je částí Sorwathe tea estate, nejvýše umístěné čajové zahrady v Africe. Původem čínské čajové keříky jsou ovlivněny místním klimatem a dávají čaji unikátní chuťový...

1191
Finest Jasmine Blend
BIO Náš tip
135 Kč

Vyvážená a harmonická kompozice Indických a Čínských pravých čajů v BIO kvalitě s jasmínovými tóny. Tento typicky Čínský čaj je přírodně dochucený jasmínovými květy, které byly...

1194
China Gunpowder
BIO
125 Kč

Neboli klasik mezi zelenými čaji. Čajové lístky jsou stočeny do malých kuliček, které připomínají střelný prach – odtud název Gunpowder.  Po zalití vás čeká světlý nálev...

1197
China Chun Mee
BIO
110 Kč

Klasický zelený čaj populární po celém světě. Chun Mee znamená v překladu "precizní obočí, protože lístky tohoto čaje připomínají tvar obočí čínských krásek. Složení: China...

119911
T0709W Round Seamless Window 576x576
55 Kč

Průměr: 95 mm Výška: 65 mm Plechovka určená pro pohodlné uchování čaje. Skvěle udrží aroma.

779
T0706 Round Seamless Solid Lid 576x576
53 Kč

Průměr: 95 mm Výška: 62 mm Plechovka určená pro pohodlné uchování čaje. Skvěle udrží aroma

780

Pravé čaje jsou vyrobeny z lístků čajovníku. Jedná se o stálezelený keř, v přírodě dorůstající do výšky i patnácti metrů. Podle stupně fermentace se pak pravé čaje dělí do skupin a to na bílé, zelené, černé a oolongy. A co to vlastně ta fermentace je?

Fermentace neboli kvašení je chemický proces způsobený mikroorganismy. Avšak u čaje má tohle označení spíše historický význam, správně bychom měli mluvit o oxidaci, kdy molekuly kyslíku oxidují polyfenoly obsažené v utržených lístcích čajovníku.

Bílý čaj je fermentován velmi jemně. Ihned po sběru se nechají mladé lístky ve stínu „zavadnout“. Přitom jsou vyskládané na plátně, kterým se jemně potřásá. Tento třepot má za následek slabé porušení membrány lístků, přičemž dochází právě k oxidaci. Poté se převezou k sušení nebo napařování, které okysličování zastaví.  Lístky se nijak netvarují a zůstávají stále zelené s občasnými hnědými skvrnami.

Zelený čaj oxidací neprochází téměř vůbec. Lístky se nechají na pár hodin „zavadnout“ a poté se ihned převáží k dalšímu zpracování. Nejdříve se lístky opraží, propaří nebo propečou – záleží na druhu a místních zvyklostech, poté se začnou tvarovat a sušit. Nejznámějším čajem je určitě Gunpowder, který se tvaruje do malých kuliček, připomínající střelný prach a po němž je pojmenován.

Nejzajímavějším procesem výroby prochází zajisté oolongy. Na rozdíl od jiných druhů se pro tvorbu oolongů sbírají plně zralé lístky čajovníku, které se pak nechají zavadnout na slunci a následně jsou přesunuty do velkých otočných vzdušných válců. Rotace způsobuje jedinečnou metodu, kdy se zoxidují pouze okrajové části listů a vnitřní část si zachovává své přírodní polyfenoly. V momentě, kdy okraje začnou červenat je tento proces přerušen a surovina je převezena k sušení. Vyluhovaný čaj má poté velmi vyváženou chuť.

Černý čaj je oxidován nejvíce. Po sběru se lístky rozkládají na plátna, kde se nechají okolo 10-15 hodin zavadat. Změklé lístky se poté svinují do ruliček, buď ručně, nebo strojem, přičemž dochází k porušení jejich buněčných membrán a polyfenoly se začínají okysličovat. Takto svinuté se nechají oxidovat dvě i více hodin při ideální teplotě okolo 30°C. Proces je ukončen prudkým zahřátím a výsledné lístky mají více než polovinu okysličených polyfenolů, které vytvářejí tmavé zabarvení, chuť a aroma. Zbytek přírodních polyfenolů naopak čaji dodává charakteristickou trpkost.

A jak je to s červeným čajem?

Rooibos neboli červený čaj nepatří do skupiny pravých čajů, neboť se jedná o lístky čajovce kapského. Ten se pěstuje výhradně v provincii Západní Kapsko. Avšak stejně jako čaje pravé prochází stejným procesem. Po zoxidování dostaneme tmavě červené jehličky, které vytvoří stejně barevný nasládlý čaj. Známá je také jeho zelená neokysličená varianta.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení