PRAVÉ ČAJE BIO
Nejprodávanější

Červený čaj Rooibos neobsahuje kofein, proto je velmi oblíbený i jako nápoj pro děti. Má velmi specifickou lahodnou chuť, kterou jinde nenajdete. Díky fermentaci získává svou...

Červený čaj Rooibos neobsahuje kofein, proto je velmi oblíbený i jako nápoj pro děti. Má velmi specifickou lahodnou chuť, kterou jinde nenajdete. Díky fermentaci získává svou...

Černý čaj Earl Grey vám přinese potěšení z bergamotového aroma a pokud toužíte po klidném odpočinku, je tou správnou volbou. Tento typicky britský čaj se často pije...

Černý čaj Earl Grey vám přinese potěšení z bergamotového aroma a pokud toužíte po klidném odpočinku, je tou správnou volbou. Tento typicky britský čaj se často pije...

Jemný, ale aromatický čaj v BIO kvalitě pochází ze zahrad "Seethargundu", které se nachází v přírodní rezervaci "Nelliyampathy Hills" na jihu Indie. Složení: Nelliyampathi...

Jemný, ale aromatický čaj v BIO kvalitě pochází ze zahrad "Seethargundu", které se nachází v přírodní rezervaci "Nelliyampathy Hills" na jihu Indie. Složení: Nelliyampathi FBOP...

“Rukeri” je částí Sorwathe tea estate, nejvýše umístěné čajové zahrady v Africe. Původem čínské čajové keříky jsou ovlivněny místním klimatem a dávají čaji unikátní chuťový...

“Rukeri” je částí Sorwathe tea estate, nejvýše umístěné čajové zahrady v Africe. Původem čínské čajové keříky jsou ovlivněny místním klimatem a dávají čaji unikátní chuťový...

Vyvážená a harmonická kompozice Indických a Čínských pravých čajů v BIO kvalitě s jasmínovými tóny. Tento typicky Čínský čaj je přírodně dochucený jasmínovými květy, které byly...

Vyvážená a harmonická kompozice Indických a Čínských pravých čajů v BIO kvalitě s jasmínovými tóny. Tento typicky Čínský čaj je přírodně dochucený jasmínovými květy, které byly...

Neboli klasik mezi zelenými čaji. Čajové lístky jsou stočeny do malých kuliček, které připomínají střelný prach – odtud název Gunpowder. Po zalití vás čeká světlý nálev...

Klasik mezi zelenými čaji. Čajové lístky jsou stočeny do malých kuliček, které připomínají střelný prach – odtud název Gunpowder. Po zalití vás čeká světlý nálev...

Klasický zelený čaj populární po celém světě. Chun Mee znamená v překladu "precizní obočí, protože lístky tohoto čaje připomínají tvar obočí čínských krásek. Složení: China...

Klasický zelený čaj populární po celém světě. Chun Mee znamená v překladu "precizní obočí, protože lístky tohoto čaje připomínají tvar obočí čínských krásek. Složení: China...

Zelený čaj s intenzivní a výraznou chutí. Hodí se jak na běžné pití, tak i na výjimečné příležitosti. Chuť tohoto klasického čínského čaje vás příjemně osvěží. Po zalití...

Zelený čaj s intenzivní a výraznou chutí. Hodí se jak na běžné pití, tak i na výjimečné příležitosti. Chuť tohoto klasického čínského čaje vás příjemně osvěží. Po zalití...

Tento vysoce kvalitní černý čaj se zvláštním názvem pochází z plantáže v proslulém národním parku Kaziranga. Hathikuli má jemnou, mírně až slanou chuť. Ocení ho i...
Pravé čaje jsou vyrobeny z lístků čajovníku. Jedná se o stálezelený keř, v přírodě dorůstající do výšky i patnácti metrů. Na plantážích jeho výšku však udržují okolo jednoho metru, aby se lístky lépe trhaly a mohl snadněji růst. Podle stupně fermentace se pak pravé čaje dělí do skupin a to na bílé, zelené, černé a oolongy. A co to vlastně ta fermentace je?
Fermentace neboli kvašení je chemický proces způsobený mikroorganismy. Avšak u čaje má tohle označení spíše historický význam, správně bychom měli mluvit o oxidaci, kdy molekuly kyslíku oxidují polyfenoly obsažené v utržených lístcích čajovníku.
Bílý čaj je fermentován velmi jemně a dalo by se říci samovolně. Ihned po sběru se nechají mladé čajové lístky ve stínu „zavadnout“. Přitom jsou vyskládané na plátně, kterým se jemně potřásá. Tento třepot má za následek slabé porušení membrány lístků, přičemž dochází právě k oxidaci. Poté se převezou k sušení nebo napařování, které okysličování zastaví. Lístky se nijak netvarují a zůstávají stále zelené s občasnými hnědými skvrnami.
Zelený čaj oxidací neprochází téměř vůbec. Lístky se nechají na pár hodin „zavadnout“ a poté se ihned převáží k dalšímu zpracování. Nejdříve se lístky opraží, propaří nebo propečou – záleží na druhu a místních zvyklostech, poté se začnou tvarovat a sušit. Nejznámějším čajem je určitě Gunpowder, který se tvaruje do malých kuliček, připomínající střelný prach a po němž je pojmenován.
Nejzajímavějším procesem výroby prochází zajisté oolongy. Na rozdíl od jiných druhů se pro tvorbu oolongů sbírají plně zralé lístky čajovníku, které se pak nechají zavadnout na slunci a následně jsou přesunuty do velkých otočných vzdušných válců. Rotace způsobuje jedinečnou metodu, kdy se zoxidují pouze okrajové části listů a vnitřní část si zachovává své přírodní polyfenoly. V momentě, kdy okraje začnou červenat je tento proces přerušen a surovina je převezena k sušení. Vyluhovaný čaj má poté velmi vyváženou chuť.
Černý čaj je oxidován nejvíce. Po sběru se lístky rozkládají na plátna, kde se nechají okolo 10-15 hodin zavadat. Změklé lístky se poté svinují do ruliček, buď ručně, nebo strojem, přičemž dochází k porušení jejich buněčných membrán a polyfenoly se začínají okysličovat. Takto svinuté se nechají oxidovat dvě i více hodin při ideální teplotě okolo 30°C. Proces je ukončen prudkým zahřátím a výsledné lístky mají více než polovinu okysličených polyfenolů, které vytvářejí tmavé zabarvení, chuť a aroma. Zbytek přírodních polyfenolů naopak čaji dodává charakteristickou trpkost.
A jak je to s červeným čajem?
Rooibos neboli červený čaj nepatří do skupiny pravých čajů, neboť se jedná o lístky čajovce kapského. Ten se pěstuje výhradně v provincii Západní Kapsko. Avšak stejně jako čaje pravé prochází stejným procesem. Po zoxidování dostaneme tmavě červené jehličky, které vytvoří stejně barevný nasládlý čaj. Známá je také jeho zelená neokysličená varianta.
UPOZORNĚNÍ: Z TECHNICKÝCH DŮVODŮ JSME DOČASNĚ MUSELI ZMĚNIT BARVU DOYPACKŮ NA HNĚDOU