Zahřejte se svařákem

Proč si nedopřát příjemnou chuť svařáku ještě dříve než v předvánoční čas? Dobře připravený svařák chutná skvěle a jeho příprava Vám zabere pár minut. Horkým voňavým šálkem pak můžete potěšit svou návštěvu.

Co budete potřebovat:

1 litr červeného vína (vyberte víno, které Vám chutná)

6 polévkových lžic medu nebo cukru (může být i méně, dle Vaší chuti)

2-3 lžičky Svařákového koření Bylinca

200 ml vody

Pomeranč, citron, jablíčko na ozdobu a dochucení.

Do kastrůlku si dejte všechno koření a podlijte 200 ml vody. Začněte pomalu zahřívat na plotně a až začne voda vřít, nechte ji vařit asi 5 minut a občas koření promíchejte (svařák tak dostane výraznější chuť).

Poté přidejte 6 lžic medu, promíchejte s kořením a podlijte červeným vínem. Směs s vínem už jen prohřejte a nevařte.

Svařák zásadně nevařte, přijdete tak o alkohol a to věřím, že nechcete :) Alkohol začíná vyprchat už při teplotě 72 °C a vyšší. Doporučujeme použít kuchyňský teploměr nebo dobře pohlídat dobu ohřevu.

CHCI VYZKOUŠET SVAŘÁKOVÉ KOŘENÍ BYLINCA → Směs: Svařákové koření 160g

Kořeněný karamelový sirup

Náš tip, jak si urychlit přípravu svařeného vína, případně skvělý „jedlý“ dárek, je kořeněný karamelový sirup. Karamelový základ už pak stačí jen smíchat s horkým vínem a máte hotovo.

Na karamelový sirup budete potřebovat:

500 g třtinového cukru (můžeme použít i bílý)

2-3 lžičky Svařákového koření Bylinca

200 ml kvalitního tmavého rumu (může a nemusí být)

100 ml vody

2 citrony

1 pomeranč

Do hrnce nasypte cukr a nechte ho rozpustit na karamel (doporučujeme postupovat velmi opatrně. Karamel se zahřívá na mnohem vyšší teplotu).

Přidejte koření, přilijte vodu, rum a nechte rozvařit. Citrony a pomeranč dobře omyjte, nakrájejte na kolečka a přidejte ke karamelovému základu.

Nechte cca 20 minut probublávat. Odstavte a nechte do druhého dne odležet.

Cukr nasypte do kastrůlku (raději s vyššími okraji) a přilijte dvě lžíce vody. Promíchejte a začněte zprudka zahřívat. Dál už míchat nemusíte. K substanci, která vzniká v kastrůlku, se chovejte opatrně a s dostatečným respektem, karamel totiž dosahuje o dost vyšší teploty než obyčejná vroucí voda.

Cukr nejprve začne pěnit a bublat a pak začne rychle měnit barvu z bílé přes světle hnědou směrem do tmavé. Stáhněte kastrůlek z plotny, když je karamel jemně světle hnědý asi jako slabý čaj. Karamel může rychle zhořknout a nebude dobrý.

Poté opatrně přidejte zbytek vody a pomalu míchejte, dokud se karamel nerozpustí. Přidejte koření a vše společně pozvolna vařte pět minut na středním plameni. Mezitím zahřejte v jiném hrnci všechno víno tak, až se rozvoní, začne se z něj kouřit. Přes cedník k vínu přilijte obsah kastrůlku s karamelem a dále už nevařte.

Připravený karamelový sirup můžete přelít do sklenice nebo jiné nádoby a použít na přípravu svařeného vína i později nebo máte milý dárek pro milovníky svařáku.

 Svařák z bílého vína

Svařák je možné připravit z červeného, ale i bílého vína. Bílý svařák je lehčí a nemusí se tolik sladit. Připravuje se stejně jako svařák červený, ale je ideální s trochu jiným druhem ovoce. Vyzkoušejte například bílý svařák s grepem.

Co budete potřebovat:

1 l bílého polosladkého vína

1 růžový grep, citron, jablíčko

6 lžic krupicového cukru (nebo podle Vaší chuti)

2-3 lžičky Svařákového koření Bylinca

Grep, citron i jablko dobře omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.

Do kastrůlku nasypeme cukr a zhruba dvě lžíce vody a pomalu zahříváme, dokud nevznikne světlý karamel. Poté přilijeme 150 ml vody a dobře promícháme. Přidáme koření a ovoce a společně vaříme aspoň 10 minut. Nakonec přilejeme víno a směs už stačí pouze prohřát zhruba na 70 stupňů.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení