Něco málo o bylinkách: Smetánka lékařská

Pojďme si říct něco o pampelišce, která právě roste všude kolem nás.

Jedná se o starou a velice známou rostlinu, která je hojně rozšířená po celém území České republiky, proto je také často považována za plevel. Roste prakticky všude – v horách i nížinách, na nejsušších místech stejně jako ve vlhku, v horku i velké zimě. Svou sílu a odolnost nám pak předává v podobě čaje z listů nebo kořene.

Smetánka lékařská

Pampeliška je vytrvalá rostlina s výrazným žlutým květenstvím, která dorůstá do výšky 40 až 70 cm. Pampeliška kvete zpravidla od dubna do srpna a někdy ještě jednou na podzim. Její stonek je dutý a patří mezi „mléčící“ rostliny, tzn. při zlomu stonku nebo listu z rostliny vytéká mléko. Kořen je velmi dlouhý a silný, sahá hluboko do země. Plodem jsou všem dobře známá chmýříčka ve tvaru „padáčku“, které vítr roznáší všude kolem a pampeliška se tak velmi snadno rozmnožuje.

Jednou z hlavních výhod pampelišky je fakt, že každá část rostlinky je plná silných antioxidantů, jenž působí na přirozenou obranyschopnost organismu. Jejich činnost podporují i vitaminy A a C, které se v rostlince taktéž nacházejí.

Prospěšné jsou jejich květy, listy i kořeny. Každá část má jiné účinky. Kořen se používá k detoxikaci jater a žlučníku. Obsahuje také spoustu vitaminů a minerálů. Výborné jsou z něj například pampeliškové čaje a kávoviny. 

Listy pampelišek jsou lehce nahořklé, ale zato bohaté na velké množství vitaminů, betakarotenů a minerálů. Mají také široké využití – přidávají se do polévek, salátů nebo se dají usušit. 

Květy pampelišek se zase používají na výrobu sirupů, vína či nálevů.

 

LIST PAMPELIŠKY

Listy sbírejte na jaře před květem.

List má s kořenem společné účinky díky obsaženým hořčinám, které působí příznivě na normální funkci jater, žlučníku a celkovou funkci metabolismu. Příznivý vliv má i na snižování hladiny cukru v krvi a na funkci močové soustavy. 

Salát z čerstvých listů smetánky je na jaře vhodný nejen k očistě jater, ale i pro svou jedinečnou osvěžující chuť, kterou jistě překvapí. 



Čaj z pampelišky doporučujeme připravovat klasicky: 1-2 čajové lžičky zalejeme čerstvou vroucí vodou (200ml) a necháme 5-10 minut odstát. Nálev připravujte vždy čerstvý a pijte 1-2x denně.

CHCI VYZKOUŠET ZÁZRAČNOU SMETÁNKU →

 

KOŘEN

Kořen rostliny se sbírá nejčastěji v časných jarních měsících ještě před rozkvětem. Nebo naopak po odkvětu na podzim, kdy se do kořene stahují všechny prospěšné látky, aby rostlina dokázala přečkat zimu.

Kořen pampelišky lékařské je skvělým přirozeným zdrojem hořčin. Obsahuje také rozpustnou vlákninu inulin, která působí příznivě na střevní mikroflóru. Jedná se tedy o přírodní probiotikum. 

Kořen pampelišky přispívá k vyplavení přebytečné vody z těla a má příznivý vliv na normální hladinu cukru v krvi, podporuje normální činnost žaludku a jater. Kořen pampelišky působí i na kardiovaskulární systém, na normální funkci močové soustavy. Celá rostlina je skvělý antioxidant a při jejich odvádění z těla přispívá ke zlepšení stavu pleti a zmírnění únavy. 

V naší nabídce najdete kořen pampelišky v naší směsi na přípravu Pampeliškového mléka. Příprava je velmi jednoduchá a zabere Vám pět minut. Díky přidanému máslu nebo jinému tuku se prospěšné látky obsažené v kořenu dostanou do mléka, spojí se a díky tomu vzniká nápoj plný síly pro naše tělo. Hotové mléko má jemnou chuť připomínající dětství a krupicovou kaši.

CHCI VYZKOUŠET PAMPELIŠKOVÉ MLÉKO →

 

Další směsi se smetánkou:

Bylinný čaj: Čas na pauzu →

Bylinný čaj: Síla přírody 500g →

Bylinky: Brusinkový →

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.