Uklidňující levandule

Levandule původně pochází ze západního Středomoří. Dnes je neodmyslitelně spjatá s Francií, především s oblastí Provence, kde se pěstuje ve velkém. A když si představíte Provence, tak jedině jako nekonečné fialové lány s omamnou vůní všude kolem.

Název této bylinky vznikl ve starém Římě, kde se levandule používala na voňavé lázně, pochází tedy z latinského slovíčka lavare, což znamená mýt se.

U nás se nejčastěji pěstuje Levandule lékařská, která kvete od června do srpna. Vyžaduje sušší a slunné stanoviště. Je to vytrvalý polokeř dorůstající při kvetení až do výšky 100 cm, ale bývá spíše menší. Stonky a listy jsou stříbřitě zelené s nafialověle modrými charakteristicky vonícími květy. Barva květů se liší podle druhů. Může být také bílá, růžová nebo světle modrá.

K léčebným účelům se může použít celá nadzemní část rostliny. Obvykle se sbírají konce květních klasů, a to ihned, když se začnou otvírat první květy. Důležité je skladovat sušenou levanduli na suchém a tmavém místě v dobře uzavřených nádobách, nejlépe ze skla.

Levandule se odpradávna užívá jako bylinka vhodná k normální funkci trávící soustavy a relaxaci. 

Čaj a nálev

Lžičku čerstvých či sušených květů přelijte vodou přibližně osmdesát stupňů teplou a nechejte deset minut vyluhovat. Před zalitím doporučujeme květy promnout. Můžete ho také kombinovat s dalšími bylinkami.

Nálev z květů levandule můžete využít také jako pleťovou vodou, která jemně čistí. 

Naše oblíbená směs s levadulí → https://www.bylinca.cz/bylinne-caje-plechovky/rodinne-stesti/

Levandule v kuchyni

Při vaření a pečení můžeme použít květy i listy. Pozor si dávejte na použité množství. Díky silnému aroma stačí opravdu jen špetka, aby pokrm získal výraznou vůni a chuť. Výtečná je kombinace s citrusy – do kompotů a marmelád. Květy jsou také tradiční součástí provensálské směsi koření, která se hodí na zeleninu i maso. Báječným pomocníkem v kuchyni je domácí levandulový cukr.

Domácí levandulový cukr

Na domácí levandulový cukr budete potřebovat:

250 g cukru

3 lžičky čerstvě utržených levandulových květů (nebo 1 lžičku sušených)

2 celé snítky levandule

Cukr promícháme s květy, přidáme celé snítky levandule, dáme do sklenice, uzavřeme a necháme na tmavém a suchém místě zhruba 10 dnů. Občas protřepeme. Pokud cukr a květy rozmixujeme, pak se dá cukr použít už po několika dnech. Dobře uzavřený a uskladněný vydrží asi rok.

Hodí se do těsta na nejrůznější moučníky, cukroví, vynikající je i do ovocných salátů, zmrzlin, limonád a do čaje.

Chci se udělat levandulový cukr → https://www.bylinca.cz/jednodruhove-caje/bylinka--levandule-kvet/

Použijme rady našich babiček a levanduli použijte také v domácnosti. Skvěle se hodí na odpuzování šatních molů. Ušijte si látkový pytlíček a naplňte ho sušenými květy. Prádlo Vám i krásně provoní. Nebo můžete levanduli použít na klidnější usínání a spánek a dát si ji vedle polštáře nebo si ušít malý polštářek plný levandule.

Chci si vyrobit látkový polštářek → https://www.bylinca.cz/caje-bylinky-ve-vetsim-baleni/levandule-500g/

Tipy!

Spokojený den - vyzkoušejte relaxaci v podobě levandulové koupele.

Sladké sny - zkuste použít levandulový polštářek nebo levandulový hydrolát, který aplikujete v místnosti, ve které spíte. 

Menstruační komfort - můžete využít nahřáté pytlíky s obilninou a příměsí levandule.

Dobře po jídle - levandulový čaj nebo sušená levandule, ve formě koření přimíchaného do pokrmu, je vhodná varianta pro normální trávení.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení