Letní grilování

Grilovací sezóna je v plném proudu! V Bylince jsme se na ni připravili a máme pro Vás nové druhy koření, které se skvěle hodí pro Vaše letní grilování.

Tady je pár tipů, jak si skvěle pochutnat při každém grilování.

  • Používejte skutečně kvalitní, odleželé jateční maso nebo drůbež. Mělo by být co nejlibovější a porostlé kůží.
  • Maso před grilováním se pokuste raději omýt čistou vlhkou utěrkou než celé umývat ve vodě.
  • Gril vždy předem patřičně rozehřejte, stupeň tepla či žhavosti uhlí volte podle druhu potraviny.
  • Maso otáčejte raději kleštěmi, pokud do něj budete píchat vidličkou bude z něj vytékat šťáva.
  • Rybu grilujte nejlépe celou, ve speciální košíku, aby se jemné maso ryb nerozpadlo.
  • Před grilováním maso, ale i zeleninu a ryby namarinujte, aby pokrm získal výraznější chuť. Marinované potraviny uchovávejte vždy v chladu. Solte až hotový pokrm, a to i s ohledem na další omáčky na stole. Správná marináda povýší dobrou výchozí surovinu na ještě lepší. Jídlo zjemní, dochutí a zkrátí dobu jeho tepelné úpravy.
  • Grilovací jehlu nebo rošty zkuste před použitím potřít olejem nebo kůží ze špeku, aby se na ně maso nepřichycovalo.
  • Tvrdší druhy zeleniny doporučujeme před grilováním namočit na 15 minut ve studené vodě. Zelenina pak zůstane krásně křehká.

Udělejte si příjemné odpoledne. Pozvěte rodinu nebo přátele a společně přichystejte pohoštění a něco dobrého na gril. Skvěle se pobavíte a určitě to nezůstanete u jednoho společného odpoledne!

Grilovaná kuřecí prsa v jogurtové marinádě

Na gril dejte klidně i tak jemné maso, jakými jsou kuřecí prsa. Je však dobré je předtím namarinovat, aby i po grilování zůstala šťavnatá. Můžete zvolit marinádu na bázi oleje, my však doporučujeme jogurtovou marinádu, díky které budou prsa křehká a šťavnatá.

500 g kuřecích prsou

200 ml bílého jogurtu

sůl

pepř

2 stroužky česneku

2 lžíce citronové šťávy

2 lžičky grilovacího koření Bylinca

Kuřecí prsa otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na tenké plátky.

V míse smícháme bílý jogurt, citronovou šťávu, nadrobno nasekaný česnek a kořenící směs a promícháme. Hotovou marinádou potřeme maso. Marinované maso necháme v lednici naložit na alespoň 2-3 hodiny, nejlépe však přes noc.

Před samotným grilováním necháme maso trochu okapat a grilujeme z obou stran, dokud se maso nepropeče a není dozlatova.

Chci grilovat s Bylincou → https://www.bylinca.cz/koreni-bio/korenici-pripravek-sypky--grilovaci-koreni-50g/

 

Rajčatová marináda s barbecue kořením

Tato marináda se hodí na všechny druhy masa, případně ji můžete v menším množství vyzkoušet i na grilovanou zeleninu.

2 lžíce olivového oleje

100 ml rajčatové šťávy

½ lžíce worcestrové omáčky

2 chilli papričky

2 lžičky Barbecue koření Bylinca

citron

lžička cukru

česnek

Chilli papričky najemno nasekejte a smíchejte s vymačkanou šťávou z citronu a smíchejte s ostatními surovinami. Maso marinujte alespoň 4 hodiny nebo klidně celou noc v chladu. Před grilováním vyndejte maso z ledničky a nechte dosáhnout pokojové teploty, aby při grilování nedošlo k teplotnímu šoku. Poté je vkládejte na předem rozehřátý gril.

Potřebuju Barbecue koření bez glutamanu a přidané soli → https://www.bylinca.cz/koreni-bio/korenici-pripravek-sypky--barbecue-koreni-50g/

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.