Zajímavosti o kávě

Kávové zrnko je třešňová pecka


Kávová zrna, jak je známe, se získávají z kávovníku – kvetoucí keřovité rostliny, která plodí třešně. Každá kávovníková třešeň obsahuje dvě nebo tři semena – pecky. Na světě je známo asi 60 druhů kávovníku a jen tři z nich se pěstují kvůli semenům.
Kávovníkové třešně jsou běžně jedlé plody, jejichž chuť, podobně jako u kávy, závisí od oblasti a podnebí. Od zasazení kávovníku až po jeho první úrodu obvykle uplynou i 4 roky a úroda na jednom keři je za sezónu kolem půl kilogramu upražené kávy.


Káva byla vlastně nejdříve čaj


Dávno před tím, než lidé upražili první kávová zrna, byli zvyklí pít cascaru. Slovo pochází ze španělštiny a označuje slupku kávovníkové třešně, ze které se v minulosti připravovaly jako odvary. Dnes se vysušená dužina se slupkou považuje za vedlejší produkt výroby, který končí v odpadu nebo přinejlepším jako hnojivo pro kávovníky.


Milovníci kávy


Ačkoliv měla káva během své historie mnoho odpůrců, příznivců si vždy dokázala najít více. A někteří byli opravdu velkými milovníky kávy. Například Voltaire údajně vypil až 50 šálků kávy denně a i navzdory výstrahám jeho lékaře se dožil krásných 83 let. Podobně na tom byl i americký prezident Theodore Roosevelt, který denně vypil až galon (cca 3,8 litru) kávy.


Nejdražší káva


Mezi nejexotičtější a nejdražší kávu patří Kopi Luwak, známá také jako cibetková káva. Cibetky však nejsou jediná zvířata využívaná při produkci lukrativních káv. V Thajsku na podobném principu využívají slony, kterým se stejně jako cibetkám přidávají do krmiva kávovníkové třešně.
Na rozdíl od cibetek jsou sloni býložravci, což znamená, že v jejich žaludcích probíhají zcela jiné procesy. Během trávení dochází k fermentaci potravy, díky které kávová zrna ztrácejí hořkost a zvýrazňují se jejich čokoládově-ovocné tóny.

 

Espresso v italštině znamená „když je něco vytlačeno“.

Toto se týká způsobu, jakým je espresso připravováno – protlačováním horké vody skrz slisovanou kávu. A ačkoli má espresso ve stejném objemu více kofeinu než ostatní kávové nápoje, tak protože se spotřebovává v menším množství (pravé espresso má velikost 25-35ml), tak ve skutečnosti obsahuje pouze třetinu kofeinu oproti klasickému šálku kávy. Např.:

• espresso (25-35ml kávy) obsahuje 50-100mg kofeinu

• espresso lungo (espresso ve velkém hrnku) obsahuje 100-150mg kofeinu

• instantní káva obsahuje cca 75-170mg kofeinu na šálek

• filtrovaná káva potom 110-200mg kofeinu

 

Dehydratace – mýtus


Velmi často se i v médiích objevuje informace, že káva dehydruje organismus, ale není to úplně pravda. Přestože kofein má mírný diuretický účinek, neznamená to, že střídmé pití nápojů obsahujících kofein bude mít za následek dehydrataci.