Jeřáb černý známý také jako aronie nebo temnoplodec černý je nenápadný keř původem ze Severní Ameriky, který se dnes hojně pěstuje i v Evropě. Jeho drobné, tmavě fialové až černé plody dozrávají na konci léta a sbírají se obvykle v září a říjnu. Díky své odolnosti vůči mrazu i škůdcům je jeřáb černý ceněný nejen v zahradách, ale i v ekologickém zemědělství. Plody se suší pro další využití v čajových směsích nebo jako přísada do sirupů, džemů a pečených dezertů.
Nálev z jeřábu černého má tmavě červenohnědou barvu a příjemně ovocnou, lehce trpkou chuť s jemnou sladkostí. Vůně je spíše neutrální, s lehkými tóny lesního ovoce. Často se kombinuje s dalšími ovocnými nebo bylinnými složkami, které jeho chuť vyváží. Sušené plody se přidávaly do amuletů pro štěstí a v některých kulturách se z nich vyrábělo víno podávané při slavnostních příležitostech.