Míšiny medové a Kristiny kakaové perníčky

Vůně perníčků je pro mnohé z nás tím pravým začátkem Vánoc.
U nás v Bylince se každoročně peče dvojitá dávka – jedny Míšiny medové, druhé Kristiny kakaové. Oba recepty voní po skořici, badyánu a hřebíčku, oba spojuje chuť domova… ale každý má své kouzlo.
Míšiny medové perníčky 💛
Budete potřebovat:
-
500 g hladké mouky
-
150 g cukru moučka
-
2 lžičky perníkového koření Bylinca
-
2 vejce
-
100 g rozpuštěného másla
-
100 g moravského květového medu 🍯
-
1 lžičku jedlé sody
Postup:
-
Smíchejte všechny suché suroviny.
-
Přidejte rozpuštěné máslo, vejce a med – krásně voňavý, hustý a zlatavý.
-
Vypracujte hladké těsto, které nechte odležet alespoň přes noc v chladu.
-
Vyválejte na cca 0,5 cm silný plát a vykrajujte tvary.
-
Pečte na 180 °C asi 8–10 minut, dokud lehce nezrůžoví.
Tip: Po upečení potřete perníčky rozšlehaným vejcem s trochou medu – získají krásný lesk i barvu.
.png)
Kristiny kakaové perníčky🍫
Budete potřebovat:
-
450 g hladké mouky
-
50 g kakaa
-
150 g cukru moučka
-
2 lžičky perníkového koření Bylinca
-
2 vejce
-
100 g rozpuštěného másla
-
1 lžičku jedlé sody
Postup:
-
Smíchejte suché suroviny, poté přidejte med, vejce a máslo.
-
Vypracujte těsto a nechte ho odpočinout minimálně 4 hodiny v lednici.
-
Vyválejte, vykrajujte a pečte stejně jako medové.
Po upečení můžete perníčky potřít trochou perníčkového sirupu – dodá jim jemnou vůni i sladký lesk.
.png)
Naše tipy z Bylincy
Použijte perníkové koření s vyváženým poměrem skořice, hřebíčku, anýzu a kardamomu – právě ono dělá tu kouzelnou vůni.
Sáhněte po kvalitním květovém medu z Moravy, který těstu dodá vláčnost i přírodní sladkost.
A pokud máte chuť experimentovat, zkuste perníčkový sirup nejen na zdobení, ale i do čaje nebo kávy – nádherně propojí celé vánoční ladění.
Ať už si vyberete Míšiny nebo Kristiny perníčky, vůně, která se rozline po domě, bude stát za to.
Perníčky nechte pár dní uležet v plechové dóze – a pak už jen uvařte hrnek čaje a užijte si první sladké sousto Vánoc.
