Bylinka měsíce: Jitrocel kopinatý

Univerzální léčitel z našich luk a polí.🌿

Tato vytrvalá rostlina má dlouhou historii používání v bylinné medicíně a je známá pro své mnohostranné léčebné účinky a užitečnost v lidovém léčitelství.

Jitrocel kopinatý pochází z Eurasie, ale rozšířil se do různých částí světa, včetně Severní Ameriky a Austrálie. Roste na různých typech půd, především na travních společenstvích - úrodných loukách a pastvinách, ale lze ho najít i na okrajích lesů, ve světlých lesích nebo na polích. V Česku je také hojně rozšířený, roste tu asi šest druhů jitrocelu – nejznámější a nejpoužívanější je právě jitrocel kopinatý. Zajímavostí je, že bylinka se může dožívat až dvanácti let, během kterých dorůstá do velikosti několika desítek centimetrů.

Jitrocel je nízká bylina s úzkými, kopinatými listy s charakteristickými paralelními žilkami. Listy vyrůstají ve formě přízemní růžic, z nichž vyrůstá několik stvolů. Květenstvím jsou drobné, válcovité klasy se zeleno-hnědými květy. Jitrocel je velmi odolná bylinka, která kvete prakticky až do příchodu mrazů a začíná kvést hned jak začínají být delší dny.

Jitrocel kopinatý má dlouhou tradici a je ceněn pro své mnohostranné léčebné vlastnosti. Obsahuje mnoho důležitých látek, jako jsou vitamíny (vitamin C, beta-karoten), minerály (vápník, draslík, železo) a flavonoidy.

Jitrocel kopinatý má expektorantní (podporující vykašlávání) účinky a díky tomu příznivě působí zejména na normální funkci dýchacího systému. Jedná se o antioxidant, který podporuje náš imunitní systém. Příznivě působí na normální funkci střevního traktu a mikrobiální rovnováhuPodporuje detoxikaci organismu, normální trávení a funkci jater. Listy obsahují slizy, které mohou pomoci urychlit hojení ran, škrábanců a podráždění na kůži.

PŘÍPRAVA ČAJE/NÁLEVU

Jednu až dvě čajové lžičky přelejte vroucí vodou (200 ml) a nechejte 5-10 minut odstát. Nálev připravujte vždy čerstvý. Pijte 1-2x denně po dobu 7 dnů, poté týden vynechejte. 

Nepřekračujte uvedené dávkování. Není vhodné pro těhotné, kojící. 

Chuť čerstvých listů jitrocele je svíravá a slabě nahořklá. Nálev chutná svěže, jarně s mírně mentolovou příchutí. 

ZAJÍMAVOSTI

V některých kulturách byl jitrocel kopinatý považován za symbol nového začátku a čistoty. Přezdívaný byl například "prvosenka slunce".

Jitrocel je přidáván do pěstovaných trávníků jako zdravá potrava pro ovce a další hospodářská zvířata. Jeho konzumace zvířaty zlepšuje jejich zdraví a vlastnosti mléka, jelikož obsahuje sodík, draslík, kobalt a měď.

V rukopise z 11. století se zachovala anglosaská óda, která opěvuje devět rostlin a jitrocel oslovuje takto: „I ty, jitroceli, matko rostlin, otevřená k východu, mocná v nitru, přes tebe hrkotají vody, přes tebe jezdí ženy, přes tebe jezdí ženiši, nad tebou odfukují býčkové."

Říká se, že rozdrcené listy jitrocele vyléčí každou ránu, i když by byla 10 roků stará.

Staré pořekadlo: „Když je ropucha štípnuta pavoukem, spěchá k jitroceli, tím je ji pomoženo."

Tato bylina má dlouhou historii v tradiční medicíně. Byla používána ve starověkém Řecku a Římě a v různých kulturách na celém světě.

Čerstvé listy jitrocelu kopinatého obsahují slizy, které mohou být použity k zastavení krvácení z menších ran nebo škrábanců.

 

Dobře po jídle 60g_sklad  Jitrocel  Bylinkárna_Hepčík_60g

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.