Bylinka měsíce: Ibišek květ

Právě v letních měsících se hodí vyzkoušet typický egyptský nápoj Karkade z květů ibišku súdánského. Má příjemnou kyselou chuť, která je osvěžující a lahodná.


Proč pít v létě čaj z ibišku? Více se dozvíte v našem článku.

Ibišek je u nás známý především jako okrasná rostlina, která Vás okouzlí svými velkými růžovými a načervenalými květy. U nás se často pěstuje jako pokojová rostlina. Pro svůj růst potřebuje teplé klimatické podmínky, některým druhům se však daří i na našich zahradách.

Ibišku se daří především v subtropických a tropických oblastech, a to na prosluněných stanovištích s dostatkem vláhy. 

Rostlina má větvené stonky. Může dorůstat výšky až 2-3 metry. Listy jsou tmavě zelené, střídavé a mají srdčitý nebo oválný tvar. Květy ibišku súdánského jsou velké a výrazné. Nejčastěji mají červené nebo tmavě růžové okvětní lístky, které jsou mírně vyduté. Uprostřed květu se nachází dlouhé čnělky se žlutými nitkami a na konci se tvoří čnělky s pestíky. Květy rostliny jsou zdrojem pylu a nektaru pro výrobu medu.

Co se týče výskytu, ibišek súdánský původně pochází z oblasti tropické Afriky, konkrétně ze Súdánu. Dnes se však pěstuje a šíří po celém světě v teplých klimatických podmínkách, včetně oblastí jako Karibik, Střední Amerika, Asie a tropické části Ameriky.

Čaj/nálev z květu ibišku tzv. karkade přispívá k celkovému osvěžení těla - má tonizující účinky na tělo i mysl. Obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před poškozením volnými radikály a podporují celkové zdraví. Podporuje normální činnost cévní soustavy a také funkce střevního traktu. Dále příznivě působí na vylučování vody z organismu a podporuje celkovou obranyschopnost organismu.

Květy ibišku jsou oblíbenou součástí mnoha čajových směsí. Nálev má sytě červenou barvu a mírně nakyslou chuť. V oblastech přirozeného výskytu (Egypt) se květy také kandují, používají při přípravě rozličných nápojů a široké uplatnění mají i při přípravě pokrmů.

PŘÍPRAVA ČAJE/NÁLEVU

Jednu až dvě čajové lžičky přelejte vroucí vodou (200 ml) a nechejte 5-10 minut odstát.

Ibišek súdánský má kyselou chuť, která je osvěžující a citrusová. To činí ibišek oblíbenou bylinkou pro přípravu různých nápojů a čajů.

Osvěžující nápoj Karkade je tradiční egyptský nápoj, který se nejčastěji pije studený.  

Pro přípravu karkade se sušené květy ibišku súdánského zalijí vroucí vodou a nechají se louhovat po dobu několika minut. Po louhování se čaj přecedí a může se podávat s přidáním cukru nebo medu pro oslazění podle chuti. Mnoho lidí také přidává do karkade citronovou šťávu nebo mátové lístky pro ještě osvěžující chuťový zážitek.

ZAJÍMAVOSTI

Pokud hotové karkade vlijeme do studené vody, tak voda zmodrá.

Ibišek je v některých zemích považován za symbol krásy, lásky, prosperity nebo dokonalosti. Na Havaji je ibišek oficiálním státním květinou.

Přibližně po třech týdnech od začátku kvetení jsou prvé květy připravené ke sběru, kalich se ručně strhává z malých tobolek obsahující zárodky semen, pravidelný sběr prodlužuje dobu kvetení. Masitý kalich i kalíšek jsou jedlé, konzumují se čerstvé nebo se suší na čaj. Z čerstvých květů se vyrábí také sirup, želatina, marmeláda, pudink, slouží k zahuštění omáček, dezertů, pečou se z nich koláče nebo se používají k výrobě vína.

Rostlina vyprodukuje od 1 po 7 kg čerstvých kalichů, po usušení na vzduchu se jejich hmotnost asi desetinásobně sníží, suché květy pouštějí barvu a chuť jen po povaření.

Ibišek súdánský obsahuje přírodní barvivo nazývané kyselina hibisková. Toto barvivo je červené a může být použito k přidání barvy do potravin, nápojů a kosmetických výrobků.

Pražená semena se používají jako náhražka kávy, a protože obsahují hodně bílkovin, bývají po rozdrcení vařená v polévkách a omáčkách. Jako zelenina se sklízejí a konzumují mladé lodyhy s listy. Suché lodyhy se užívají přímo jako palivo nebo se z nich vyrábí náhražkové dřevěné uhlí.

 

Ibišek květ 100g  Plechovka_Harmonie chutí 65g  Sacky_Kouzelny_den_90g