Něco málo o bylinkách: Červená řepa

Červená řepa je dvouletá rostlina, která v prvním roce tvoří v půdě a zčásti i nad zemí jedlé bulvy. V druhém roce kvete a tvoří semena. Ke konzumaci se používají především podzemní bulvy, avšak jíst se mohou také listy. Jsou zelené a jejich stopky mají výrazně červenou barvu jako samotná bulva řepy. Krvavě červená dužina mladé řepy je jemná, chutná a šťavnatá, naopak starší nebo přerostlá řepa je tuhá a celkově méně chutná.

Červenou řepu známe už od starověku. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Z Římské říše se rozšířila i dále do Evropy a od středověku se pěstovala skoro po celém starém kontinentu. Naleznete ji také v pramenech tradičního lidového léčitelství v Číně i indické Ájurvédy. Původně se jedly hlavně listy, kořen se začal konzumovat až později. Listy se dají použít do salátu, polévek a konzumují se podobně jako špenát. Obsahují pro náš organismus prospěšný beta-karoten, vápník, železo a velké množství vitamínu C a E.

Známé heslo „zdravý jako řepa“ se nepoužívá jen tak. Řepu můžeme zařadit mezi superpotraviny a její pozitiva na lidský organismus jsou velmi bohatá. Díky svému obsahu účinných látek patří mezi suroviny, které se často doporučují i v rámci léčivých a očistných kúr. A čím je tedy červená řepa tak přínosná? Vedle vitamínů C, B a E v ní najdeme množství draslíku, sodíku a vápníku a řadu dalších zdraví prospěšných látek.

Obsažená barviva působí příznivě na kardiovaskulární systém a činnost jater. Červená řepa má močopudné účinky a přispívá k vylučování soli z těla. Podporuje normální funkci žaludku, tvorbu žluči, tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem. Příznivě působí na nervovou činnost, imunitu a zbavování těla škodlivých látek. Má také pozitivní vliv na náš zrak, stav kůže, vlasů a nehtů.

Zapomeňte na příchuť školní zavařené řepy a vyzkoušejte jemnou, nasládlou chuť řepy v mléčném nápoji. Máte za sebou špatný den a potřebujete nakopnout a doplnit energii? Dopřejte si šálek lahodného mléka z červené řepy. Díky vitaminu C a E, draslíku, hořčíku, železu, jódu, manganu, zinku a antioxidantům vás doslova nakopne, zlepší náladu a restartuje organismus. Obsažené sacharidy doplní ztracenou energii.

Šťáva z čerstvé řepy chutná také skvěle. Nebojte se experimentovat a odšťavněte si červenou řepu například s mrkví a pomerančem. Nebo vyzkoušejte salát s pečenou řepou. Výborně chutná také sušená na tenké plátky jako zeleninové chipsy na večer k filmu. V naší nabídce ji najdete v sušené formě ve směsi na přípravu řepového mléka.

CHCI VYZKOUŠET ŘEPOVÉ MLÉKO

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení