Využijte velikonoční dopravu za 20,- na výdejní místa GLS! Platí 28.3.-4.4.2024 🌷

Něco málo o bylinkách: Červená řepa

Červená řepa je dvouletá rostlina, která v prvním roce tvoří v půdě a zčásti i nad zemí jedlé bulvy. V druhém roce kvete a tvoří semena. Ke konzumaci se používají především podzemní bulvy, avšak jíst se mohou také listy. Jsou zelené a jejich stopky mají výrazně červenou barvu jako samotná bulva řepy. Krvavě červená dužina mladé řepy je jemná, chutná a šťavnatá, naopak starší nebo přerostlá řepa je tuhá a celkově méně chutná.

Červenou řepu známe už od starověku. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Z Římské říše se rozšířila i dále do Evropy a od středověku se pěstovala skoro po celém starém kontinentu. Naleznete ji také v pramenech tradičního lidového léčitelství v Číně i indické Ájurvédy. Původně se jedly hlavně listy, kořen se začal konzumovat až později. Listy se dají použít do salátu, polévek a konzumují se podobně jako špenát. Obsahují pro náš organismus prospěšný beta-karoten, vápník, železo a velké množství vitamínu C a E.

Známé heslo „zdravý jako řepa“ se nepoužívá jen tak. Řepu můžeme zařadit mezi superpotraviny a její pozitiva na lidský organismus jsou velmi bohatá. Díky svému obsahu účinných látek patří mezi suroviny, které se často doporučují i v rámci léčivých a očistných kúr. A čím je tedy červená řepa tak přínosná? Vedle vitamínů C, B a E v ní najdeme množství draslíku, sodíku a vápníku a řadu dalších zdraví prospěšných látek.

Obsažená barviva působí příznivě na kardiovaskulární systém a činnost jater. Červená řepa má močopudné účinky a přispívá k vylučování soli z těla. Podporuje normální funkci žaludku, tvorbu žluči, tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem. Příznivě působí na nervovou činnost, imunitu a zbavování těla škodlivých látek. Má také pozitivní vliv na náš zrak, stav kůže, vlasů a nehtů.

Zapomeňte na příchuť školní zavařené řepy a vyzkoušejte jemnou, nasládlou chuť řepy v mléčném nápoji. Máte za sebou špatný den a potřebujete nakopnout a doplnit energii? Dopřejte si šálek lahodného mléka z červené řepy. Díky vitaminu C a E, draslíku, hořčíku, železu, jódu, manganu, zinku a antioxidantům vás doslova nakopne, zlepší náladu a restartuje organismus. Obsažené sacharidy doplní ztracenou energii.

Šťáva z čerstvé řepy chutná také skvěle. Nebojte se experimentovat a odšťavněte si červenou řepu například s mrkví a pomerančem. Nebo vyzkoušejte salát s pečenou řepou. Výborně chutná také sušená na tenké plátky jako zeleninové chipsy na večer k filmu. V naší nabídce ji najdete v sušené formě ve směsi na přípravu řepového mléka.

CHCI VYZKOUŠET ŘEPOVÉ MLÉKO

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.