Co je to výběrová káva?

Výběrová káva se pěstuje v ideálních klimatických podmínkách. Na malých farmách, kde je káva sbírána ručně s maximálním ohledem na kvalitu, výběr a zpracování kávového zrna. Káva se vyznačuje výraznou chutí a minimálním nebo nulovým procentem defektních zrn. Unikátní chuť a aroma jsou výsledkem speciálních charakteristik a složení půd, na kterých se výběrová káva pěstuje.

Transparentnost původu

Právě transparentnost jejího původu umožňuje kávě nést označení výběrová. Farmáři se zaměřují výhradně na kvalitu a výsledkem je pak omezené množství vysoce kvalitní kávy, jejíž jedinečné chuťové vlastnosti se již nemusí v budoucnu opakovat.  Navíc je výběrová káva obvykle pěstovaná v souladu s podmínkami udržitelného zemědělství a šetrnosti k přírodě.

Výběrovou kávu část poznáte podle informací uvedených na obalu. K těm nejdůležitějším patří země a region, odkud káva pochází. Dalšími důležitými údaji jsou informace o datu pražení, způsobu sušení kávových třešní, stupni pražení a chuťovém profilu. Ten zákazníkovi pomáhá při výběru konkrétní kávy a napoví, jaké chuťové spektrum může ve správně připravené kávě poznat. Většina pražíren dále uvádí, pro jakou metodu přípravy je káva upražena. Rozlišujeme zde zejména mezi přípravou pro espresso (pákový či automatický kávovar) nebo filtr (za použití např. Aeropressu, frenchpressu apod.)

Cupping (degustování kávy)

Po zpracování a usušení prochází zelená káva tříděním, různými testy kvality a také degustací.

Hodnocení káv probíhá formou tzv. cuppingu, což je forma degustování kávy. Posuzuje se vůně, chuť, dochuť, acidita (kyselost), tělo kávy, uniformita, vyváženost, čistota šálku, sladkost a celkový pocit z kávy. Káva je hodnocena podle bodového ohodnocení SCA (Specialty Coffee Association), které tvoří všechny body dohromady za každou sledovanou charakteristiku. Hodnocení kávy probíhá přímo na farmách. Maximální počet bodu je 100 a výběrová káva musí mít minimálně 80 bodů. Čím vyšší hodnocení, tím vyšší cena kávy může být.

SCA nastavuje standardy pro speciální kávu v každé fázi výroby kávy, včetně přípustných závad u zelených zrn, vodních standardů a pražení. SCA rovněž stanoví jasné standardy v procesu třídění kávy. Minimálním požadavkem na speciální kávu je počet vad, aby mohla být káva považována za speciální, musí mít 0 až 5 vad každých 350 g mletých zrn.

Výběrová káva se obvykle pěstuje na třech kontinentech: v Jižní a Střední Americe, Asii a Africe.

Komoditní/komerční káva

Největší rozdíl mezi výběrovou a komoditní kávou je v chuti.

Komoditní káva je ta, kterou koupíte v každém supermarketu a večerce. Tradičním způsobem pražená průmyslová káva je vyráběna z kávových zrn, které neprošly žádnou větší kontrolou. Velké společnosti odkoupí kávová zrna na burze ve velkém množství, za co nejvýhodnější cenu. Taková zrna pak obsahují spoustu defektů jako např. plíseň, fleky, dírky, mohou být napadena škodlivými brouky, případně se mezi zrny mohou objevit kamínky a větvičky. Zrna také mohou být ještě zelená nebo naopak přezrálá. Tato káva se používá k výrobě té instantní. Taková zrna pak procházejí dlouhým pražením, aby všechny defekty zakryla. Tímto způsobem zmizí všechny specifické chutě a zůstane jen ta unifikovaná.

Čerstvost

Pravděpodobně ta největší výhoda při nákupu kávových zrn je jejich čerstvost. Káva si udrží svou výraznou chuť a aroma na zhruba jeden týden. Po dvou týdnech káva stále chutná skvěle, ovšem aroma se již vytrácí. měsíc po pražení se chuť a aroma znatelně snižuje. Proto doporučuje kávu spotřebovat do 3 týdnů od samotného pražení.

Mletí

Bohužel, jakmile se káva pomele, ztrácí chuť i aroma téměř okamžitě. Svou chuť a vůni si zachová pouze po několik následujících hodin. Pro dosažení té nejlepší možné úrovně chuti a aroma se doporučuje, aby se káva prodávala v zrnu a po umletí nejlépe hned spotřebovala.

Naše spolupráce s Fabrica de Cafe

V naší nabídce najdete výběrovou kávu, kterou nám dodává lokální pražírna Fabrica de café. Káva je určena hlavně pro milovníky světle pražené kávy. Díky způsobu pražení má káva velice jemnou chuť a mohou vyniknout typická vůně a chuť pro daný druh kávy a oblasti, kde byla vypěstována.

Brazil Londrina je z oblasti Minas Gerais, která se nachází na východu Brazílie. V chuti této kávy najdete lískový oříšek a kakaové boby. Káva je pražená na přípravu espressa.

CHCI OCHUTNAT BRAZÍLII → https://www.bylinca.cz/kava/zrnkova-kava-brazil-londrina-100g/

Cuba Sierra Maestra je z Kubánského pohoří na jihu ostrova. Chuťový profil této kávy je karamel a nugát a je pražena na přípravu espressa.

CHCI SE POVZBUDIT CUBOU → https://www.bylinca.cz/kava/zrnkova-kava-cuba-sierra-maestra-100g/

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení