Osvěžující máta

Máta peprná

Je vytrvalá bylina, která s největší pravděpodobností pochází z Anglie, případně ze západní Evropy. Nyní se pěstuje v mírných pásmech téměř po celém světě. Z rostliny se sbírá pouze nať s listy. Nať je ideální sklízet před rozkvětem máty, tedy od června do září. Léčivý extrakt z máty se nazývá mentol.

Chuť máty peprné je tak výrazná, že ji v jídle nebo v čaji pravděpodobně ihned rozpoznáte. Její chuť a aroma buď milujete nebo je vám nepříjemná.

Využití máty je velmi široké a dá se použít i v kuchyni, například při dochucování salátů, dresinků, zmrzlinových pohárů a zejména míchaných nápojů.

Máta peprná je známá především pro své pozitivní účinky na trávení. Běžně se tak přidává do žaludečních čajů. Příznivě působí na vylučování žaludečních šťáv a tvorbu žluči. Je vhodná při problémech s nadýmáním nebo nechutenstvím. Přispívá k normální funkci střev a příznivě působí na křeče. Je vhodná pro relaxaci organismu a kvalitu spánku.

Mátový čaj si můžete připravit tak, že čerstvé či sušené listy zalijete vařící vodou, přikryjete a necháte 15 minut louhovat. Máta dává světle žlutý nálev, který voní i chutná po mentolu nebo peprmintu. Není hořký ani svíravý, příjemně občerství a ochladí. Během letních dnů je skvělá i do limonády, spolu s citronem vytvoří skvělé osvěžující kombo.

Máta peprná snižuje produkci mateřského mléka, proto není vhodná pro kojící ženy.

Mátu pernou najdete v naší nabídce například ve směsích Sladké sny a Letní zázrak.

 

Máta kadeřavá

Roste hojně ve většině Evropy, ale je doma i v oblastech Asie, Austrálie, severní Ameriky, severní Afriky, Japonska a Nového Zélandu. Je to vytrvalá mrazuvzdorná bylina, dorůstající výšky až 70 centimetrů. Máta prospívá na slunečném stanovišti v dobré zahradní zemině. Je velmi odolná proti mrazu (vydrží až do - 28°C).

Její největší výhodou je, že příznivě působí na podporu chuti k jídlu a při nadýmání. Na rozdíl od máty peprné nepodporuje vylučování žluči. Je vhodné ji inhalovat při infekčních nemocech horních cest dýchacích (hlavně zánětech).

Získané silice z máty kadeřavé se také přidávají do ústních vod a zubních past. Používá se i v potravinářském průmyslu jako přísada do žvýkaček nebo bonbónů. 

Oproti „běžné“ mátě se její kadeřavá varianta vyznačuje poněkud jemnější chutí. Uplatní se i v kuchyni, výtečně se hodí kupříkladu k dochucení domácích limonád a dalších studených i teplých nápojů, kterým dodá charakteristickou osvěžující chuť a vůni.

K přípravě nálevu potřebujeme jednu nebo dvě čajové lžičky, které přelijeme 1/4 litrem vroucí vody. Necháme 15 minut odstát a následně scedíme.  Nálev připravujeme vždy čerstvý.  Užívá se 1 - 2 x denně.

Mátu kadeřavou najdete v mnoha našich směsích, jako jsou Meduňka & Máta, Hrníček štěstí, Příjemný večer, Pro tvůj úsměv, Citrusové potěšení, Klidný večer, Assam s mátou, Rodinné štěstí, Sencha s citronelou. Stačí ochutnat!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.