Osvěžující máta

Máta peprná

Je vytrvalá bylina, která s největší pravděpodobností pochází z Anglie, případně ze západní Evropy. Nyní se pěstuje v mírných pásmech téměř po celém světě. Z rostliny se sbírá pouze nať s listy. Nať je ideální sklízet před rozkvětem máty, tedy od června do září. Léčivý extrakt z máty se nazývá mentol.

Chuť máty peprné je tak výrazná, že ji v jídle nebo v čaji pravděpodobně ihned rozpoznáte. Její chuť a aroma buď milujete nebo je vám nepříjemná.

Využití máty je velmi široké a dá se použít i v kuchyni, například při dochucování salátů, dresinků, zmrzlinových pohárů a zejména míchaných nápojů.

Máta peprná je známá především pro své pozitivní účinky na trávení. Běžně se tak přidává do žaludečních čajů. Příznivě působí na vylučování žaludečních šťáv a tvorbu žluči. Je vhodná při problémech s nadýmáním nebo nechutenstvím. Přispívá k normální funkci střev a příznivě působí na křeče. Je vhodná pro relaxaci organismu a kvalitu spánku.

Mátový čaj si můžete připravit tak, že čerstvé či sušené listy zalijete vařící vodou, přikryjete a necháte 15 minut louhovat. Máta dává světle žlutý nálev, který voní i chutná po mentolu nebo peprmintu. Není hořký ani svíravý, příjemně občerství a ochladí. Během letních dnů je skvělá i do limonády, spolu s citronem vytvoří skvělé osvěžující kombo.

Máta peprná snižuje produkci mateřského mléka, proto není vhodná pro kojící ženy.

Mátu pernou najdete v naší nabídce například ve směsích Sladké sny a Letní zázrak.

 

Máta kadeřavá

Roste hojně ve většině Evropy, ale je doma i v oblastech Asie, Austrálie, severní Ameriky, severní Afriky, Japonska a Nového Zélandu. Je to vytrvalá mrazuvzdorná bylina, dorůstající výšky až 70 centimetrů. Máta prospívá na slunečném stanovišti v dobré zahradní zemině. Je velmi odolná proti mrazu (vydrží až do - 28°C).

Její největší výhodou je, že příznivě působí na podporu chuti k jídlu a při nadýmání. Na rozdíl od máty peprné nepodporuje vylučování žluči. Je vhodné ji inhalovat při infekčních nemocech horních cest dýchacích (hlavně zánětech).

Získané silice z máty kadeřavé se také přidávají do ústních vod a zubních past. Používá se i v potravinářském průmyslu jako přísada do žvýkaček nebo bonbónů. 

Oproti „běžné“ mátě se její kadeřavá varianta vyznačuje poněkud jemnější chutí. Uplatní se i v kuchyni, výtečně se hodí kupříkladu k dochucení domácích limonád a dalších studených i teplých nápojů, kterým dodá charakteristickou osvěžující chuť a vůni.

K přípravě nálevu potřebujeme jednu nebo dvě čajové lžičky, které přelijeme 1/4 litrem vroucí vody. Necháme 15 minut odstát a následně scedíme.  Nálev připravujeme vždy čerstvý.  Užívá se 1 - 2 x denně.

Mátu kadeřavou najdete v mnoha našich směsích, jako jsou Meduňka & Máta, Hrníček štěstí, Příjemný večer, Pro tvůj úsměv, Citrusové potěšení, Klidný večer, Assam s mátou, Rodinné štěstí, Sencha s citronelou. Stačí ochutnat!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení