Černý čaj pro výrobu Earl Grey se sbírá na plantážích Srí Lanky (Ceylonu), Assamu, Keni nebo Číny. Nálev Earl Grey má příjemnou, tmavě měděnou barvu. Chuť je kořeněná, lehce trávová, s pikantností bergamotové silice. O jeho chuti se říká, že navozuje klid a příjemnou náladu. Jedná se o čajovou směs, která je velmi oblíbená nejen v domovské Anglii, ale po celém světě.
Díky vysokému obsahu teinu Vás tento čaj každé ráno příjemně povzbudí a naladí na nový den. Dokáže také příznivě působit na normální funkci obranyschopnosti a trávící soutavy (varianta bez mléka a cukru).
Earl Grey si vychutnáte jak v zimních měsících, kdy vás zahřeje jako “čaj o páté”, tak i v letním období, kdy vás ochladí jako ledový čaj ochucený například citrusovými plody se špetkou cukru.
O jeho vzniku koluje více příběhů. Většina se přiklání k lordu Charlesi Grayovi, který byl jako anglický předseda vlády na počátku 30. let vyslán do Číny. Na přivítanou dostal skvělý ochucený černý čaj a recept na jeho přípravu. Ten přivezl zpět do Británie, kde se začal vyrábět a získal celosvětový ohlas. Možná je ale pravděpodobnější příběh (bergamot totiž nebyl v této době v Číně znám), jenž tvrdí, že se britské čajové společnosti pokoušely namíchat svou vlastní směs za použití levného černého čaje a povedl se jim tato skvělý čaj, který zachutnal celé Anglii a později i celému světu. Dnes ho vyrábějí jak menší rodinné podniky, tak velké nadnárodní koncerny.
V Anglii se Earl Grey podává s mlékem a cukrem, jinde v Evropě do něj přidávají i citron. Své uplatnění najde i v kuchyni – používá se jako příchuť do dezertů, ale také omáček nebo máslových krémů.
Bergamot
Aromatická bergamotová silice se získává z plodů citrusového stromu citrus bergamia. Roste v okolí Středozemního moře, pěstuje se hlavně v oblastech Calabrie, v jižní Francii a také na Pobřeží slonoviny.
Samotný citrus je velikostí podobný pomeranči se žlutozelenou barvou. Plody se po sklizni strojově oloupou pod tekoucí vodou a kůra poté putuje do odstředivky. Právě v ní se z kůry bergamotu získává silně aromatický olej. Patří k nejvýznamnějším složkám většiny parfémů a jeho příjemnou vůni oceňují i milovníci čaje.
Návod na přípravu:
Černý čaj zalijeme vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.